Een stokoude wierde in noord-Groningen gaat een nieuwe toekomst tegemoet als bedrijfsterrein voor slimmem bedrijven: een “brainwierde”. Deze week wordt er begonnen met de het uitgraven van een sloot, als eerste stap naar de gedaanteverwisseling.
Vorige week is na lang wachten in Weiwerd eindelijk de schop de grond ingegaan. Met Waddenfondsgelden wordt het mogelijk gemaakt om de wierde Weiwerd en de aanwezige (of in het verleden verdwenen) landschapselementen te herstellen. Een eerste heugelijk feit is de afronding van de baggerwerkzaamheden aan de kerkgracht, nadat er 30 jaar lang niets was gedaan en blad en riet voor een 1 meter dikke sliblaag hadden gezorgd.
In de jaren zestig van de vorige eeuw viel het besluit om 3 dorpen in de buurt van Delfzijl van de kaart te vegen voor de ontwikkeling van wat nu Chemiepark Delfzijl heet. Twee dorpen – Heveskes en Oterdum – zijn totaal van de kaart geveegd. Het wierdendorp Weiwerd onderging eenzelfde lot, met het verschil dat de plek nog steeds in het landschap ligt en zelfs weer hersteld gaat worden met een knipoog naar de vroegere situatie. Van de 90 woningen en boerderijen die ooit op de terp hebben gestaan zijn nog 4 gebouwen over.
De Stichting Behoud Weiwerd – opgericht in 1995 – is de aanstichter van de herstelwerkzaamheden van de wierde. Zij heeft er voor een belangrijk deel aan bijgedragen dat havenbeheerder Groningen Seaports de waarde van de wierde is gaan inzien en zelfs plannen heeft uitgewerkt met als doel een totaal herstel van de wierde, inclusief een zesentwintigtal uit te geven bedrijfskavels. Hierdoor keert het dorpsbeeld van weleer in een kleinere versie – maar in een nieuwe jas – weer terug in een uniek landschap. Dit allemaal onder de noemer “Brainwierde Weiwerd”. Tot en met de zomer van 2014 wordt de wierde hersteld met Waddenfondsgelden. Daarvoor is eind 2010 ruim 950.000 euro beschikbaar gesteld.